Walking steadily across a tightrope of uncertainty
Geopolitics-Environment-Technology
Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας
«Θα συναντήσω αύριο την κ. Μέρκελ. Το θέμα δεν είναι τι πιστεύω εγώ, αλλά τι πιστεύει εκείνη για την πρόοδο που έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία. Η ίδια συνεισέφερε σημαντικά αποτρέποντας σχέδια εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων στο ετήσιο Economist Government Roundtable του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει την περίοδο Μέρκελ, με αφορμή την επίσκεψη της πρώην καγκελαρίου στην Αθήνα για την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας της. «Συνέβαλε επίσης στις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έλεγε συνέχεια όχι, μέχρι που είπε ναι, για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την πανδημία, αφού κατάλαβε ότι χρειάζονταν δραστική απάντηση μπροστά σε δραματικές συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία που είχε μαζί της.
«Θυμηθείτε πού βρισκόμαστε 10 χρόνια πριν, μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη χώρα να βρίσκεται ένα βήμα από την άβυσσο κινδυνεύοντας με έξοδο από την Ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος της επιθετικής διπλωματίας ήταν ένα τρίτο πρόγραμμα και δυστυχώς μια οικονομία – ουραγός της Ευρώπης την περίοδο 2015-2019», επεσήμανε σε άλλο σημείο της συζήτησης. «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη νέα γερμανική κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ευρώπη «πολύ γρήγορα» μέσα στο σημερινό περιβάλλον προκλήσεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι προτεραιότητα για το υπόλοιπο της δεύτερης θητείας του είναι να κρατήσει ασφαλή τη χώρα μέσα στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον και να πετύχει στην οικονομία αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα στη χώρα.
Ντάρον Ατζέμογλου, Καθηγητής Οικονομικών, Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT),
Νομπελίστας Οικονομικών Επιστημών (2024)
«Χαίρομαι που είμαι στην Ελλάδα ξανά. Την τελευταία φορά, και πάλι προσκεκλημένος του Economist, δέχτηκα το τηλεφώνημα με το οποίο ενημερώθηκα για το Νόμπελ», ανέφερε στην εισαγωγή της τοποθέτησής του ο καθηγητής Οικονομικών του ΜΙΤ και Νομπελίστας Οικονομικών Επιστημών (2024) Ντάρον Ατζέμογλου, ο οποίος στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις γύρω από την AI σε σχέση με «την παραγωγικότητα και τις δουλειές».
«Είναι συναρπαστική εποχή για να είσαι ηγέτης. Οι επιλογές που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα θα είναι ιστορικές», παρατήρησε ο κ. Ατζέμογλου, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη τα οφέλη της ανάπτυξης να μοιραστούν σε μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο σύστημα που έχει υπάρξει, αλλά «δεν έχει παραδώσει τις υποσχέσεις της για την ευημερία, οι δημοκρατίες θα πρέπει να πάνε καλύτερα». Αναφερόμενος στις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε ότι βασίζονται πάνω στην επίδειξη ισχύος. Ο κ. Ατζέμογλου μίλησε επίσης για τις παγκόσμιες προκλήσεις της κλιματικής αλλά και της δημογραφικής κρίσης.







Φωτογραφίες: V Creative Lab / Voutos Andreas
Δηλώσεις Oncamera: https://www.youtube.com/user/AMNAwebTV
Leave a Reply